Osmaniye Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yaşatılan El Sanatlarımızdan Kanaviçe Örnekleri


Özet Görüntüleme: 106 / PDF İndirme: 33

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8362329

Anahtar Kelimeler:

Kanaviçe, El Sanatları, Kumaş, Osmaniye, İşleme

Özet

Kültür miraslarımız içinde Türk el sanatlarımızın önemli bir yeri vardır. El sanatlarımız içinde işleme sanatı kültür değerlerimizi yansıtan ve günümüzde de canlılığını koruyabilen, el emeği isteyen bulunduğu bölgenin sosyal- kültürel yapısını gösteren tarihi belgelerdir. İşlemeler Türk sanatları içinde önemli bir yere sahiptir. İşleme yapılırken duygu ve düşünceleri ifade edebilmek için işlenen motifler, insanın iç dünyasını dışarı yansıtmaktadır.

Kanaviçe Anadolu’da en yaygın işleme çeşididir. Kanaviçe işleme ipliklerinin iğne ve el ile kumaş deliklerden geçirilmesi ile işlenmektedir. Anadolu’da kadınların el emeği ile işlediği işleme örnekleri yaşanan coğrafyaya göre biçimlenmiş renk ve desen kompozisyonları duygu ve düşüncelere göre biçimlenmiştir.

Günümüze gelebilen ve yoğun ilgi gören sanatlarımızdan olan kanaviçe işlemelerini gelecek nesillere aktarma çalışmaları yapılmaktadır. Özellikle resmi kurumlar bünyesinde açılan kadın aktivite merkezleri, halk eğitim merkezleri gibi birimlere bağlı kurslar açılmaktadır. Osmaniye Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezi bu birimlere bir örnektir. OBEM bünyesinde açılan el sanatları kurslarımızdan olan kanaviçe işleme kursu yıllardır aktif olarak işlemektedir. Kurs sürecinde işleme tekniklerinin öğretilmesinin yanında yeni ve farklı tasarımlara da yer verilmektedir. Çalışma konusu olarak belirlenen OBEM Kanaviçe kursunda üretilen çalışma örnekleri hakkında genel bilgiler, çalışma örneklerinin görselleri ve kaynakçaları hakkında bilgiler yer almaktadır.

Referanslar

Barışta, H. Ö.(2005). Türkiye Cumhuriyeti Dönemi Halk Plastik Sanatları. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları: 3045.

Berker, N. (1981). İşlemeler. Yapı Kredi Bankası Yayınları. 1981.

Can, M. (2017) Anadolu Türk Kültüründe Kanaviçe, Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, Cilt:10, Sayı:20

Meydan Larrousse Ansiklopedisi. (1971). Kanaviçe. Cilt:6, İstanbul, s:859.

Nas, E. (2012). “Konya Yöresi El Sanatlarında Anlam Yüklü Motiflerin Halk Diline Yansıması”, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, S. 7/1, s. 1619-1633.

Sönmez, K. (2016). “Konya İli Bozkır İlçesinde Çeyiz Kültürü”, Uluslararası Sempozyum: Geçmişten Günümüze Bozkır, 6-8 Mayıs 2016, Konya. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yayınları: 9, Bildiriler Kitabı, s. 885-902.

Sürür, A.. (1976). Türk İşleme Sanatı. İstanbul: Ak Yayınları, Türk Süsleme Sanatları Serisi: 4

İndir

Yayınlanmış

2023-09-26

Nasıl Atıf Yapılır

Kılıç Karatay, S. (2023). Osmaniye Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yaşatılan El Sanatlarımızdan Kanaviçe Örnekleri. Atlas Journal, 9(51), 36–47. https://doi.org/10.5281/zenodo.8362329

Sayı

Bölüm

Makaleler

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri