KENTSEL TARIMIN KENT EKOSİSTEM SERVİSİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEKİ HAFİFLETİCİ ETKİLERİ


Özet Görüntüleme: 71 / PDF İndirme: 30

Yazarlar

  • Neslihan DEMİRCAN Ataturk University of Erzurum, Department of Architecture, Architecture and Design Faculty, University Campus

DOI:

https://doi.org/10.31568/atlas.104

Anahtar Kelimeler:

kentsel tarım, ekosistem servisleri, iklim değişikliği

Özet

Kentleşme ve giderek artan kent nüfusundaki haraketliliğin etkisi ile son yıllarda kentsel tarım kavramı önem kazanmaya başlamıştır.

Çarpık kentleşme ile beton yığını durumuna gelmiş kentlerde hava, su, gürültü, toprak kirliği gibi çevre sorunlarının artması ve tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı ile kent yaşam kalitesi olumsuz etkilenmektedir. Kent çeperindeki verimli tarım topraklarına sanayi ve yerleşim alanlarının kurulması ile kentsel sürdürülebilirlik gerçekleşememektedir. Tarım arazilerinin azalması ile sağlıklı gıda güvenliği, sağlıklı gıda temini, bu gıdaların taşımacılığı ve çevre kirliliği ile ilgili kaygılar, kent ortamında tarımsal üretimin önemini arttırmaktadır.

Bu çalışmada; kentsel tarım uygulama modelleri ve bu modellerin, kent ekosistemine katkıları ve iklim değişikliğinin doğurduğu ekolojik ve çevresel olumsuz etkilerini hafifletici özellikleri ortaya konmaya çalışılarak,  Sürdürülebilir kentlerde kentsel tarımın önemine dikkat çekilmek amaçlanmaktadır.

İndir

Yayınlanmış

2018-04-15

Nasıl Atıf Yapılır

DEMİRCAN, N. (2018). KENTSEL TARIMIN KENT EKOSİSTEM SERVİSİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEKİ HAFİFLETİCİ ETKİLERİ. Atlas Journal, 4(9), 485–491. https://doi.org/10.31568/atlas.104

Sayı

Bölüm

Makaleler

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri