Küresel Stratejilerin Oluşumunda İletişimin Ekonomi Politiğinin Rolü


Özet Görüntüleme: 14 / PDF İndirme: 8

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.12591376

Anahtar Kelimeler:

İletişim, Ekonomi, Politik, Strateji, Manipülasyon

Özet

Bu çalışmada, yüksek iletişim teknolojileri aracılığıyla toplumları manipüle etme ve insanlar üzerinde egemenlik kurma girişimleri ve teknikleri ele alınmaktadır. Edward S. Herman ve Noam Chomsky’nin Propaganda Modeli ve Edward L. Bernays’in Rıza Mühendisliği kuramları, iletişim teknolojisinin en yüksek olduğu dönemde canlı pratiklerini bulurken; dünyada erk sahibi olmak ve insanları denetlemek isteyenlerin de temel başvuru araçları olmuştur. İlkel çağlardaki klan yaşamı form değiştirerek modern çağlarda da devam etmekte, erk sahibi olmak ve egemen olmak ereğine ulaşmak isteyenler türlü araçları kullanarak insanlar üzerinde hakimiyet kurmaktadır.  Foucault’ya göre iktidar, bir öteki olarak öznelerin üzerinden ziyade öznelerin eylemleri üzerinde mutlak bir etkiye sahip olma durumu biçiminde ortaya çıkarken, teknolojinin en üst boyutlara ulaştığı hipermodern çağda, insanların eylemlerini denetleyen ve düzenleyen yüksek teknolojiler bulunmaktadır. Bu bağlamda, kamuoyunu oluşturmaya ve biçimlendirmeye yönelik kitleler üzerinde manipülasyon uygulama amacıyla kitle iletişim araçları vasıtasıyla sürdürülen halkla ilişkiler ve propaganda faaliyetleri büyük önem taşımaktadır. Dünyada toplam nüfusun yaklaşık yarısından fazlası internet ve sosyal medya kullanırken, nasıl yönetildiğinin, denetlenip manipüle edildiğinin farkına varamamaktadır. İnsanlar üzerinde yüksek iletişim teknolojileriyle egemenlik kuran güçler, insanların nasıl yaşayacaklarından ne yapacaklarına kadar her konuda karar vermekte ve insanları yönlendirmektedir. Yüksek iletişim teknolojileriyle evrilen insan ve dünya ekonomik ve politik stratejilerin değişimine de tanık olmakta ve bu değişimin edilgen başrol oyuncusu olarak oyundaki yerini almaktadır.

Referanslar

Barthel, T. (2018). Public Management in Kommunen: Grundlagen und Konzepte für die Praxis - Softcover Hamburg: Maximilian Verlag.

Baylis, J. ve Wirtz, J. ve Gray, C. (2018). Strategy in the Contemporary World. 6. Baskı, Oxford: Oxford University Press.

Brands, H. (2023). The New Makers of Modern Strategy: From the Ancient World to the Digital Age. Princeton: Princeton University Press.

Caesar, B. ve Spellerberg, A. (2021). Politische Strategien zur Digitalisierung in Europa, Deutschland und der Großregion Saar-Lor-Lux. Digitalisierung in ländlichen und verdichteten Räumen, Ed. Spellerberg, Annette, Hannover: Verlag der ARL - Akademie für Raumentwicklung in der Leibniz-Gemeinschaft, s. 25-39.

Cereci, S. (2020). Globale Veranderung und Neues Medienleben. İstanbul: Hiperlink.

Cereci, S. (2024). İletişimin Ekonomi Politiği. Ankara: İksad Yayınevi.

Donges, P. ve Jarren, O. (2022). Einführung: Politische Kommunikation in der Mediengesellschaft. Studienbücher zur Kommunikations- und Medienwissenschaft, Ed. Hans-Bernd Brosius, Patrick Donges, Maria Löblich, Jörg Matthes, Wiesbaden: Springer.

Einramhof-Florian, H. (2023). Generation Z. Fit für die jungen Generationen am Arbeitsplatz, Wiesbaden: Springer Fachmedien Wiesbaden GmbH, s. 35-52.

Erner, M. ve Hammer, S. (2018). Strategisches Management 4.0. Management 4.0 – Unternehmensführung im digitalen Zeitalter, Berlin: Springer Gabler, Berlin, Heidelberg, s. 123-170.

Forattini, Fernando Miramontes (2020). Manufacturing Consent – the Edward Bernays Case. Revista Leituras da História, São Paulo: Editora Escala.

Fuchs, C. (2017). Die Kritik der Politischen Ökonomie der Medien/Kommunikation: ein hochaktueller Ansatz. Publizistik, 62 (2): 255-272.

Futrell, A. (2022). The Roman Games: A Sourcebook. Oxford: Blackwell Pub.

Hillingmeier, K. (2013). Gladiatoren – Kampf der Titanen. https://www.g-geschichte.de/jahrgang-2013/gladiatoren/, 04.04.2024.

Jungherr, A. (2017). Das Internet in der politischen Kommunikation: Forschungsstand und Perspektiven. Politische Vierteljahresschrift, 58 (2): 284-315.

Klaehn, J. (2018). Media, Power and the Origins of the Propaganda Model: An Interview with Edward S. Herman. Media Theory, 2 (2): 95-100.

Klur, K. ve Nies, S. (2023). Governed by Digital Technology? Self-Perpetuation and Social Domination in Digital Capitalism. Work Organisation, Labour & Globalisation, 17 (1): 12-33.

Knoche, M. (2019). Kritik der politischen Ökonomie der Wissenschaftskommunikation als Ideologiekritik: Open Access. Ideologie, Kritik, Öffentlichkeit. Verhandlungen des Netzwerks Kritische Kommunikationswissenschaft, herausgegeben von Uwe Krüger und Sebastian Sevignani, 140–175.

McChesney, R. W. ve Dan Schiller, D. (2003). The Political Economy of International Communications Foundations for the Emerging Global Debate about Media Ownership and Regulation. Technology, Business and Society Programme Paper Number 11, Geneva: United Nations Research Institute for Social Development.

Moser, H. (2011). Das politische Internet – Möglichkeiten und Grenzen. MedienPädagogik, 21: 1-20.

Müller, J. ve Kammerl, R. (2022). »Digitale Souveränität«: Zielperspektive einer Bildung in Zeitentiefgreifender Mediatisierung? Was heißt digitale Souveränität? Diskurse, Praktiken und Voraussetzungen »individueller« und »staatlicher Souveränität« im digitalen Zeitalter, Ed. Georg Glasze, Eva Odzuck, Ronald Staples, Bielefeld: Transcript Verlag, s. 201-228.

Robinson, P. (2015). The Propaganda Model: Still Relevant Today?. Critical Explorations in Contemporary Political Thought, Ed. Edgley, A. ve Noam Chomsky, London: Palgrave Macmillan.

Rollinger, C. (2015). Brot, Spiele ... und Latrinen? Zur Darstellung römischer Stadträume im Computerspiel. Journal for Transcultural Presences & Diachronic Identities from Antiquity to Date, 1.

Sauer, S. ve Staples, R. ve Steinbach, V. (2022). Der relationale Charakter von »digitaler Souveränität«. Was heißt digitale Souveränität?, Diskurse, Praktiken und Voraussetzungen »individueller« und »staatlicher Souveränität« im digitalen Zeitalter, Bielefeld: Transcript Verlag, s. 287-316.

Schäfers, B. (2016). Die Veränderung der Lebenswelt und Sozialstruktur durch Industrialisierung und Urbanisierung. Sozialgeschichte der Soziologie. Wiesbaden: Springer VS, s. 55-62.

Stark, M. (2022). Intellektuelle/Geist. Heinrich Mann-Handbuch, Ed. Bartl, A., Martin, A., Whitehead, P. Stuttgart: J.B. Metzler, s. 445-450.

Ternès, A. ve Hagemes, H. P. (2018). „Was ihr wollt “4.0 – Studien zu Gen Y und Z. Die Digitalisierung frisst ihre User, Wiesbaden: Springer Fachmedien Wiesbaden GmbH, s. 231-259.

Thomaß, B. (2022). Mediensysteme und Systemtypologien. Handbuch Politische Kommunikation. Ed. Isabelle Borucki, Katharina Kleinen-von Königslöw, Stefan Marschall, Thomas Zerback, Wiesbaden: Springer VS Wiesbaden, s. 111-124.

Wasko, J. ve Murdock, G. ve Sousa, H. (2011). Introduction: The Political Economy of Communications Core Concerns and Issues. Oxford: Blackwell Publishing Ltd.

İndir

Yayınlanmış

2024-08-25

Nasıl Atıf Yapılır

Cereci, S. (2024). Küresel Stratejilerin Oluşumunda İletişimin Ekonomi Politiğinin Rolü. Atlas Journal, 10(54), 78–84. https://doi.org/10.5281/zenodo.12591376

Sayı

Bölüm

Makaleler