TTÜRKİYE VE ALMANYA’NIN SOSYAL HİZMET POLİTİKALARININ KARŞILAŞTIRILMASI; “KORUNMAYA MUHTAÇ ÇOCUKLAR ÜZERİNDE BİR İNCELEME”


Özet Görüntüleme: 192 / PDF İndirme: 96

Yazarlar

  • Fadime KORKUT Arş. Gör. Bingöl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Mehmet Emin YAŞAR Öğr. Gör. Bingöl Üniversitesi, Solhan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

DOI:

https://doi.org/10.31568/atlas.2

Anahtar Kelimeler:

Türkiye, Almanya, Sosyal Hizmet Politikaları

Özet

Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, toplumun korunmaya muhtaç kesimleri olan kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler için politika üretmek ve uygulamakla sorumlu olan en üst kurumdur. Buna karşılık olarak Almanya’da; Aile, Yaşlı, Kadın ve Gençlik Bakanlığı bulunmaktadır. Federasyon, eyalet ve belediyelerin bünyesindeki gençlik çalışmaları Alman Ulusal Komitesi’ne bağlıdır. Almanya’da dini cemaatlere, özellikle kiliselere bağış toplayabilme, eğitim kurumları ve yurtlar açma gibi geniş yetkiler verildiği görülmektedir. İslamiyet din olarak tanınmadığı için bu ayrıcalıkların dışında tutulmuştur. Türkiye ile Almanya arasındaki evlat edinme şartları arasındaki en belirgin özellik, evli olmayanlar birlikte evlat edinemezler hükmüdür. Türkiye’de eşcinsel evlilik mümkün olmadığı gibi eşcinseller evlat edinemezler ve koruyucu aile olamazlar. Alman Medeni Kanunu evlilik birliğinin bir kadın ile bir erkek arasında kurulacağı prensibini kabul etmiş olmakla beraber alternatif bir yasa hazırlayarak bazı beraberlikleri “medeni birliktelik” adı altında tanıma yoluna gitmiştir. Çalışmanın amacı, Türkiye ile Almanya’nın çocuk koruma politikalarının karşılaştırmak, farklı politika ve uygulamalardan doğan sorunların ortaya konularak çözüm stratejilerini tartışmaktır.

İndir

Yayınlanmış

2018-04-15

Nasıl Atıf Yapılır

KORKUT, F., & YAŞAR, M. E. (2018). TTÜRKİYE VE ALMANYA’NIN SOSYAL HİZMET POLİTİKALARININ KARŞILAŞTIRILMASI; “KORUNMAYA MUHTAÇ ÇOCUKLAR ÜZERİNDE BİR İNCELEME”. Atlas Journal, 4(9), 274–289. https://doi.org/10.31568/atlas.2

Sayı

Bölüm

Makaleler

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri