Ethnic and Religious Conflicts in The Modern World - Mansurova, Leyla (Atlas Journal, 2024)
Etnik çatışmalar insanlığın en eski sorunlarından biri olarak kabul edilebilir. Her ne kadar etnisitenin farklı kaynakları olduğuna dair çalışmalar olsa da, bir kişinin kendisini bir etnik grubun parçası olarak hissetmesi, kimliğinin oluşumundaki ana faktörlerden biridir. Etnik kimlik algılarının inşasından ve siyasallaştırılmasından kaynaklanan çatışmalar, bireysel, grup, devlet ve uluslararası düzeylerdeki nedenlerin eşlik ettiği bu durum, uzun süreli ve yıkıcı olma eğilimindedir. Ayrıca, aynı etnik grupların farklı ülkelere yayılmış çatışmaları, bulaşma etkileri yoluyla bu grupların çatışma ortamında yaşadığı diğer ülkeleri de içine alarak sorunun yayılmasına yol açabilir. Öte yandan, etnik sorunları bastırarak çözme girişimleri, etnik gruplara yönelik algının sona ermesinden ziyade artmasına yol açmaktadır. Bu nedenle etnik kimliklerin çeşitliliğinin tanınması ve yönetilmesi önemlidir. Bu çalışmanın amacı, etnik çatışmalara ilişkin kavramsal ve kuramsal tartışmaları ve bunların tarihsel gelişimini örnekler üzerinden sunmak ve etnik sorunların nedenlerini irdelemektir. Makalede, dünyadaki etnik ve dini çatışmaların yanı sıra, toplumun gelişiminin mevcut aşamasında etnik temelde meydana gelen Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmayı ele almaya çalışacağız.